Op 1 maart 2007 werd een info­avond georganiseerd door pro­jectontwikkelaar TCN, die eige­naar is van het Business Park Arnhem (BPA), het vormalige KEMA-terrein. Onderwerp: de bouwplannen van TCN voor dit gebied.

En die plannen liegen er niet om: men heeft het over de bouw van 460 woningen en een verdubbeling van het aantal arbeidsplaatsen op het terrein (4300). Kortom; het gaat om een enorme verandering, die dit hele gebied gigantisch op de kop zal zetten. Nieuwe bewoners met alle auto's die ze bezitten en nieuwe mensen die er komen werken zal flinke verkeersstromen opleveren (toenames van 23% worden voor sommige wegen genoemd). Maar nog belangrijker is dat deze hoeveelheid nieuwe bewo­ners de huidige sociale structuren volledig zullen veranderen.

In de vorige wijkkrant hebben wij aandacht besteed aan de nieuwbouw op Hoogstede/Klingelbeek (100 woningen). Men praat over de integratie van de plannen op Hoogstede en BPA, maar het ging deze avond uitsluitend over de
plannen op het BPA. Het terrein heeft men overigens herdoopt in 'Anhems buiten", hiermee verwij­zend naar de vroegere landgoede­ren in dit deel van Arnhem. Maar of het groene en landgoedkarakter van het gebied behouden blijft met deze omvangrijke bouwplannen is nog maar zeer de vraag.
Op Hoogstede en het BPA samen gaat het in totaal om 560 woningen. Daarbij wil men het aantal arbeidsplaatsen op het BPA meer dan verdubbelen.

Dat is zeer ingrijpend en bedreigend voor het dorpse karakter van dit deel van Arnhem. In dit licht bezien verliep de avond nog behoorlijk rustig.

Er waren wel veel vragen over het verkeer. Maar het verkeersonderzoek had zich beperkt tot 250 woningen en 4.300 arbeidsplaatsen op het BPA, dus dit was eigenlijk te beperkt van opzet. Ook ging men een aantal vooronderstellingen uit zoals de partiële afsluiting van de Mandelabrug naar Onderlangs en de komst van de N837 vanuit de Schuytgraaf naar Heteren.

De kantoren- en woningbouw, zowel ten noorden (40 urban villa's) als ten zuiden van de Utrechtseweg (320 woningen), leken de wijkbewoners voor lief te nemen. Ook de soort huizen en de prijsklasse ervan leken niet echt een onderwerp van gesprek, hoewel in de bouwplannen voornamelijk gestapelde bouw staat, wat niet echt past binnen de
huidige omgeving. Daarnaast had men het over voorzieningen waar ook de wijk gebruik van zou kunnen maken (b.v. restaurant, winkel­ruimte, bloemenwinkel en fitness-ruimte) en een paviljoen (restaurant?) aan de Rijn.

Met een aantal opmerkingen van bewoners uit eerdere bijeenkomsten heeft men nu wel rekening gehouden.
Enkele voorbeelden: hekken zoals bij de Alexanderstraat en Utrechtseweg worden permanent opengesteld, want men wil
dat het terrein meer bij de wijken eromheen betrokken is. De Slijpbeek krijgt weer een prominente en herkenbare plaats in het terrein.

De woningen op het Elektrumterrein worden niet (langer) gestapeld, maar worden eengezins en men probeert bij de kantoren parkeren zoveel onder dek te krijgen.
Bijzonder probleem is nog dat de KEMA juist in het Elektrum deel van het terrein een nieuw hoogspanningslab wil bouwen van 19 meter hoog. Het lijkt dan niet echt aantrekkelijk om daarnaast te wonen.

Op dit moment kunnen er nog geen bouwvergunningen worden aangevraagd, omdat het plan niet past binnen het huidige bestemmingsplan (dat overigens deels nog uit won dateert). Deze zullen pas worden ingediend als de gemeenteraden van zowel Arnhem als Renkum akkoord zijn met het nieuwe bestemmingsplan.

Maar ook bewoners kunnen hierover hun zegje nog doen, zij kunnen zienswijzen indienen en eventueel bezwaarschriften. Maar dan zijn we al wel weer enige tijd verder. TCN zélf verwacht over drie à vier jaar klaar te zijn met bouwen op het terrein.

Inmiddels beginnen ook bewoners van Lombok zich te realiseren wat er staat te gebeuren. Zij hebben een klankbordgroep gevormd om betrokken te worden bij de plannen. Vooral de verkeerssituatie op de Utrechtseweg baart ze zorgen.


D e  p l a n n e n i n  c ij f e r s

Nu:
Aantal woningen: 367
Aantal bewoners: 843
Aantal arbeidsplaatsen op BPA: 1.800

De TCN-plannen voor BPA-terrein:
Aantal nieuwe woningen: 460
Aantal nieuwe bewoners: 800 (schatting)
Aantal arbeidsplaatsen: 4.300

Gemeenteplannen op Hoogstede:
Aantal nieuwe woningen: 100
Aantal nieuwe bewoners: 170 (schatting)


Commentaar Business Park Arnhem

Zijn er geen alternatieven?
Op de bewuste avond werden geen alternatieven voor de bouwplannen op het Business Park Arnhem geboden. Maar laten we toch eens een poging wagen. Met een overbod van kantoren zoals in Amhem lijkt de behoefte aan nieuwe kantoren niet echt groot. Waarom dan nieuwe kantoren bouwen in dit gebied?
We kunnen ook als uitgangspunt nemen om het gebied nog groener te maken. Dus alle leegstaande gebouwen te slopen en dit gebied terug te geven aan de natuur. De hekken om het gebied verwijderen en een overgang over het spoor creëren, zodat er een verbindings-zone komt tussen Mariëndaal en het BPA-terrein zodat mensen probleemloos vanuit Lombok en Hoogstede dit gebied in kunnen wandelen. En ook dieren probleemloos vanuit Mariëndaal op dit terrein kunnen komen. Her en der kan het gebied best wat woningen verdragen, maar de genoemde hoeveelheden lijken wel heel erg veel.