In 1920 namen de fraters van Utrecht (officiële naam Fraters van onze Lieve Vrouw van het H. Hart; Onderwijscongregatie) die al drie jaar in Arnhem woonden, het landgoed en park over en zij verblijven er tot 2011. De fraters besteedden veel tijd en geld om het huis, het voormalige koetshuis en het park in orde te brengen. Zij noemden hun klooster Huize St. Eusebius naar de patroonheilige van Arnhem's Grote Kerk.

In 1941 bezetten de Duitsers het huis en in 1942 werden de fraters door de S.S. verjaagd. De fraters evacueerden naar Oosterbeek en maakten de verschrik-kelijke dagen rond de slag om Arnhem in September 1944 mee. Een frater kwam door geweervuur om. Na de bevrijding moesten de fraters hun door granaten toegetakelde eigendommen van de fundamenten af herstellen. De Nederlandse Heidemaatschappij hielp na de oorlog met de herbeplanting van het park. Men legde een heestertuin, een moestuin en een bloesemtuin aan.

200605 sinteusebiushuis

De Klingelbeekbuurt was een oord van rust, waar bejaarden uit de buurt graag een wandeling in de fraaie tuin maakten. Zij zullen ongetwijfeld wel eens stil hebben gestaan bij het Mariabeeld (afkomstig van een Lourdesgrot) in het lover of bij het fraaie kruisbeeld, waarachter het Elektrumterrein zichtbaar was. Velen volgden 's zondags de Heilige Mis in de mooie kapel (vroeger kamer-en-suite) die verfraaid was met een nieuw altaar en een crucifix. Na de Mis dronkt men gezellig een kopje koffie in de eetzaal van de fraters. Dat was welkom, vooral daar er geen ouderwets café meer in de buurt van de Klingelbeek was.


Bron: Rondom Den Brink, door Hans Kooger. Een uitgave van N.V. KEMA, Arnhem