Groene ruimten in de wijk

 

SchapenweideSchapenweide  »»  Archief Geitenwei
Tussen de Hoogstedelaan (achter huisnr. 1) en de Klingelbeekseweg lag het geitenweitje. Het was de boomgaard van de boerderij Kostverloren die daar ongeveer 50 jaar geleden gestaan heeft. In 1980 is het boomgaardje een beetje aangepast als kinderspeelveldje met een schommel, een wip en een draaimolentje. Later kwam er een klimhuisje met glijbaan bij.
In verband met nieuwbouwplannen in de wijk, is het speel-/geitenweitje verplaats. Het is nu te vinden NAAST Hoogstedelaan 1. Deze plek, waar nu schapen grazen, is een ontmoetingsplaats van de buurt waar regelmatig diverse festiviteiten plaatsvinden.
MoestuinenMoestuin  »» Reglement en Zaaikalender
in de moestuin is ruimte voor 12 percelen. De groep volkstuinders vormt een werkgroep die ressorteert onder de Buurtvereniging.
Naast de moestuin staat een bankje met boekenkist. Men kan hier boeken lenen of hierin boeken leggen, die bij mooi weer ook hier buiten gelezen kunnen worden.
De moestuin grenst aan de graft; een onverbouwd stukje grond, gelegen tussen het toenmalige akkerland en de achtertuinen van de Klingelbeekseweg. Bij de nieuwbouw is dit stukje natuur, dankzij protesten van omwonenden, gevrijwaard gebleven van kap.

Natuur in de wijk  »»  Natuur in de tuin  »»  Vleermuizen
Via deze pagina's kunt u kennis nemen van diverse in onze wijk voorkomende planten en dieren.

GeitenweideWijngaard de KlingelbergMoestuinAllerleiVleermuizen

Paddenpoel Klingelbeekseweg, 2011Paddenpoel en speelveld
Bij de nieuwbouw van verzorgingstehuis Klingelpoort is de paddenpoel op het terrein van de voormalige kwekerij Kromkamp verdwenen, inclusief daarin levende -en zwaar beschermde- rugstreeppad. Tegenover Boerderij Rijnzigt is daarom een nieuwe poel gegraven, waar tot nu toe nog geen rugstreeppad waargenomen; wel veel groene kikkers. Daarnaast ligt een grasveld met wandelpad.

 

verboden te poepenSpeelplaatsen
Er zijn nu 2 speelplaatsen in de wijk. Een in het oosten bij Hoogstedelaan 1 en een in het westen langs De Haspel. Bedenk dat er kinderen zijn die bang zijn voor honden. En hondenpoep hoort niet op het veldje thuis. Met een plastic zakje kan het opgeruimd worden.
Ten zuiden van de speelplek ligt de jeu de boules baan en een amfibieënpoel. Ook daar geldt: honden aan de lijn en hun eventuele uitwerpselen inpakken en meenemen!

 Tafeltennis op speelplaats oostJeudeboulesbaanPaddenpoel, overzicht

Landgoed KlingelbeekLandgoed Klingelbeek
Schipper Bosch heeft Landgoed Klingelbeek gekocht uit verwondering voor de plek. Schoonderbeek: “Het is een plek die heel veel kwaliteiten met zich meebrengt. Door de ligging in de bocht van de rivier voel je de stad in je rug en de verbondenheid, maar tegelijkertijd ervaar je de vrijheid en ruimte door de weidse uitzichten. Dat is uniek in Arnhem.” Daarbij geeft het monumentale pand op het terrein, het voormalig fratershuis, historische en architectonische waarde aan het gebied.
Holle weggetje naar NederrijnHolle paadje naar de Rijn
Het paadje naast het Landgoed Klingelbeek leidt naar het clubhuis van de zeeverkenners en een haventje aan de Nederrijn. Er staan nog mooie grote oude bomen, die het paadje een intiem karakter geven. Het paadje wordt gebruikt om bij de Nederrijn te komen, want het is de enige doorsteek in de buurt naar het water.
Nederrijn achter landgoed Klingelbeek