Klooster virtueelKlooster Mariënborn, dat al honderden jaren verwoest is, komt opnieuw tot leven. Met een virtuele ervaring via een app kunnen voorbijgangers op Landgoed Mariëndaal zich wanen in de middeleeuwse sferen die stichting Geldersch Landschap & Kastelen heeft teruggebracht.

Het kostte meerdere archeologische onderzoeken om erachter te komen wat er precies had gestaan, in het monumentale landschap op de grens van Arnhem en Oosterbeek. Er werd niets aan materiaal gevonden, maar zeker was dat er tussen 1392 en 1587 een klooster stond.

»» Lees meer in de Gelderlander

Download de app ‘Klooster Mariënborn’ hier.

RosandepolderDe Rosandepolder moet weer aantrekkelijk worden voor vissen en andere dieren. Rijkswaterstaat heeft een plan gemaakt voor het herstel van de natuur in de uiterwaard bij Oosterbeek.

In de Rosandepolder loopt de Slijpbeek. Die ontspringt op Mariëndaal en is nu vooral zichtbaar op dat landgoed. De beek loopt onder de Utrechtseweg en het spoor door naar Arnhems Buiten en vervolgens naar de uiterwaard. Even verderop mondt de Slijpbeek via de Leigraaf uit in de Rijn, ten westen van de Oude Kerk.

»» Lees verder bij bron

Stenen kruisEen goed bericht van de eigenaresse van het Arsenaal te Doesburg, (waar het kruis in de tuin staat): “wij zijn zeker bereid om het kruis terug te brengen naar de oorspronkelijke plek” ! Er is nog wel een hobbel te nemen; daar hoort zij meer over na 1 maart. Ondertussen komt er al wel vast een overleg voor wat betreft de plek waar waar het kruis in de buurt zou kunnen komen te staan en hoe het verhaal van het kruis in beeld gebracht kan worden.

Het kruis stond een paar honderd jaar aan de Utrechtseweg bij het begin van de lange oprit naar Huize Klingelbeek dat aan de Rijn lag. Het kruis stond ongeveer daar, waar nu de flat Hulkestein staat. Het stenen kruis draagt de datum 24 december 1570 en is geplaatst ter herinnering aan een moord die daar plaatsvond. Het kruis is in 1939 geschonken aan het Gemeentemuseum.

Lees meer in de Gelderlander

 

GeluidshinderOntwikkelaar Schipper Bosch heeft omwonenden van Landgoed Klingelbeek in Arnhem excuses aangeboden voor geluidshinder. Het bedrijf liet een grote houtpelletkachel - voor de nieuwe buurt in aanbouw - luidruchtig uitzuigen.
Op verzoek van omwonenden legden handhaving en politie maandagavond het leegzuigen van de opslag voor houtpellets om 22.00 uur stil. Het werk moest maar later worden hervat, zo luidde de boodschap.

»» Lees meer in de Gelderlander

n.b. Toxicologisch onderzoek laat zien dat fijnstof van houtrook schadelijker is dan fijnstof. De kans op het ontwikkelen van kanker 12 keer groter is bij houtrook dan bij een vergelijkbare hoeveelheid tabaksrook. Houtstoken leidt tot infecties bij zuigelingen en kinderen. Meer kans op COPD door houtstook. In Europa al 61.000 doden door hout/kolenstook thuis. [Gert Mans]

Hulkesteinseweg 7-7aEen woning aan de Hulkesteinseweg in Arnhem is zondagavond laat op 20 juni vermoedelijk beschoten. In een raam is zeker één gat te zien.
Rond 23.30 uur belden meerdere mensen 112 omdat ze knallen hadden gehoord. De politie ging daarop met meerdere eenheden ter plaatse. Agenten droegen kogelwerende vesten voor hun eigen veiligheid.

»» Lees meer op de website van Omroep Gelderland en uitgebreider op NOS Nieuws.