2012 02 arch onderz middenterrein06Tussen oktober 2011 en maart 2012 heeft Team Archeologie van de gemeente Arnhem een opgraving uilgevoerd in het plangebied Hoogstedelaan-Klingelbeekseweg. Er zijn vuurstenen vondsten gedaan stammend uit de midden steentijd, maar ook afvalkuilen uit de moderne tijd. Dit geeft aan dat heL gebied lange tijd populair is geweest. In een kuil werd als enige vondst een nagenoeg complete pot aangetroffen. Op basis van het vormtype, de versiering aan de rand met nagelindrukken en het feit dat de klei voor het bakken is verschraald met potgruis, grind en zand is de pot in de periode late ijzertijd-Romeinse tijd gedateerd.

De hele maand april is een pot uit de late ijzertijd/begin Romeinse tijd in het Erfgoedcentrum van Rozet te zien. Deze pot is tevoorschijn gekomen bij de opgraving Hoogstedelaan-Klingelbeekseweg.

» » Lees meer in de Arnhemse Koerier

Sculpture woonzorg Hoogstede, UtrechtsewegBewoners van de Arnhemse wijken Klingelbeek e.o. en Heijenoord/Lombok kunnen zich opmaken voor een mooie fietstocht. Sinds kort heeft ook Arnhem-West een kunst- en cultuurroute. Het is de elfde route die kunstliefhebber Theo Brink (68) heeft ontwikkeld.

Het mooie aan de route in Arnhem-West is dat deze een groot gebied bestrijkt. Fietsers komen door het voormalige Kema-terrein en het Arnhemse deel van landgoed Mariëndaal. Een van de meer recente kunstwerken op de route is Waterbridge uit 2020. Deze opvallende brug is een ontmoetingsplek op anderhalve meter afstand.

Lees meer in De Gelderlander

 

Klooster virtueelKlooster Mariënborn, dat al honderden jaren verwoest is, komt opnieuw tot leven. Met een virtuele ervaring via een app kunnen voorbijgangers op Landgoed Mariëndaal zich wanen in de middeleeuwse sferen die stichting Geldersch Landschap & Kastelen heeft teruggebracht.

Het kostte meerdere archeologische onderzoeken om erachter te komen wat er precies had gestaan, in het monumentale landschap op de grens van Arnhem en Oosterbeek. Er werd niets aan materiaal gevonden, maar zeker was dat er tussen 1392 en 1587 een klooster stond.

»» Lees meer in de Gelderlander

Download de app ‘Klooster Mariënborn’ hier.