Uitgelicht
|
Een kunstschilder heeft het huis geschilderd, ongeveer in 1935. Enige jaren later is het schilderij in het bezit van de familie Gorter gekomen:
Rechts (boven de deur) ziet men nog de eerste 3 letters van Smederij en achter het raam hangt gereedschap. Als men de indeling van het huis nagaat, lijkt het erop dat vanaf de bouw de smederij er was. Het huis werd in 1938 onbewoonbaar verklaard en gezien de toestand zou het kunnen zijn dat de woning mogelijk dateert van het midden van de 19e eeuw. Ook op oude geografische kaarten is op die plek al bewoning aanwezig.
Mijn vader is daar van 1920-1925 smidsknecht geweest. Hij was in de kost bij de familie Kanon, die tegenover de poort van de fraters van Huize Sint Eusebius in het pand Klingelbeekseweg woonde, vlak bij "het laantje". In 1925 leerde hij mijn moeder kennen en keerde terug naar Ulft. Hij werd daar smidsbaas op de DRU-fabriek. Ze trouwden in 1927. In 1929 vroeg zijn oude baas van de smederij aan de Klingelbeekseweg, de heer Goudkamp, of hij de smederij wilde overnemen en zo geschiedde.
De gebouwen op de achtergrond zijn van de buurman Doris Hendriks, de kolenboer. Zijn kolenopslagplaatsen lagen achter terrein van smederij Gorter.
Men ziet een gedeeltelijk verzakt afdak met daaronder rekken voor ijzer opslag. Daar is later de ijzerloods geplaatst. (zie de foto van de jongens in overall, hieronder).
In 1938 moest we het huis verlaten. De smederij is op 2 maart 1938 opnieuw opgericht aan de Wilhelminastraat 49 en is later overgeplaatst naar de Wilhelminastraat 23. Het huis aan de Klingelbeekseweg is toen afgebroken en er werd een dubbelhuis gebouwd, dat er nu (2017) nog staat. We zijn toen verhuisd naar de Wilhelminastraat op Lombok. De smederij lag achter het huis. In 1944 is het huis zwaar beschadigd, het schilderij gelukkig niet. Uit de Arnhemse Courant
Recht tegenover de ingang van de gevangenis (door een poort en daar dan achter) was nummerr. 49. Het was van flinke omvang en met een verdieping.
Nu nog een huis vinden. In de crisisjaren stonden veel huizen te huur. We gingen naar de Alexanderstraat 106, recht tegen over De School met de Bijbel. Wel wat krap. Maar het was de bedoeling om op de verdieping van die smederij te gaan wonen. Dat moest aangevraagd worden en ook nog hiervoor worden verbouwd. Er werd echter geen vergunning verleend. Iets hoger -op de Wilhelminastraat 23- lag een flinke werkplaats. Net in die tijd werd het ontruimd. Een schilder had daar zijn werkplaats maar hij woonde er ook. En dat mocht niet. Mijn vader was er gauw bij en de smederij verhuisde van 49 naar 23.
En nog een geluk hadden wij: het huis voor de smederij, Wilhelminastraat 21, stond ook te huur. Een ruim huis met 5 slaapkamers! Dat was inmiddels wel nodig. Dus weer verhuizen. [Sjef Gorter] Uit het Gelders Archief Arnhem, Wilhelminastraat 49 - Oprichting smederij
Vanaf de jaren 50 heeft vader zich ontwikkeld tot kunstsmid:
Kroonluchter voor de burgemeesterskamer in Bemmel Kroonluchter voor de Sint Walburgiskerk, Arnhem Muurdecoratie basisschool O.L.V van Lourdes Muurdecoratie Hotel Wageningen |