De beeldenroute loopt via het gebouw van de Jacobiberg langs de Slijpbeek, door het dal en het open veld richting de bosrand. Hier kun je heerlijk wandelen of even ontspannen op een bankje of in het gras. Ingang via De Schutterij bij Popcentrum de Jacobiberg.

Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020Alles is Hier, september 2020

Enkele werken uitgelicht
De beelden voegen zich in het landschap en verrassen door de betekenissen die zij in dit landschap oproepen.

  • In het geaccidenteerde landschap verwijst de Valleitafel van Bram Kuypers naar de hoogteverschillen die hier in de ijstijd ontstonden. De tafel roept associaties op, want wellicht heeft ooit iemand – lang geleden – er een ode aan het landschap geschreven.
  • De torens van Lucas Sloot refereren aan de geschiedenis van dit gebied waar ingenieursbureau KEMA eerder elektriciteitsproeven deed. Zijn torens staan opgesteld in het verlengde van de hoogspanningsmast die van een afstand te zien is.
  • Anne ten Ham reageert op een bestaand klein huisje door het een extra omhulsel te geven. Hierin creëert zij met flarden rook een mist die in de schemer het licht van binnen doorlaat als een geheimzinnig schijnsel. In het andere huisje projecteert zij een video waarin te zien is hoe een vlieg op zoek is naar een uitweg.
  • De dubbele tetraëder van Bart Verburg tart de zwaartekracht: vanuit een bepaalde invalshoek kan men er een ster in zien die ogenschijnlijk moeiteloos balanceert op een van zijn punten. Vanuit een ander oogpunt wordt het een eenvoudige kubus, doorkruist met diagonalen. Het beeld daagt de kijker uit om het werk vanuit verschillende perspectieven te bekijken.
  • Lijntekening III van Ellen Boersma refereert aan het zonnestelsel en nodigt de kijker uit rond het beeld te lopen om te ervaren dat het beeld daardoor voortdurend van vorm verandert.
  • De Tekenmachine van Fons Snelder tekent langzaam maar voortdurend een dunne lijn in spiraalvorm die uitgroeit tot een groot zwart vlak. De lijn verwijst naar het hier en nu, maar ook naar de eeuwigheid.
  • Waterbridge, een stoere installatie van Rob Sweere boven de Slijpbeek, nodigt uit tot communicatie op 1,5 meter afstand. In Contemplatorium, zijn andere beeld, kan de bezoeker mediterend lopen en in contemplatie rust vinden.
  • Gijs Verhoofdstad legt een directe relatie met bomen en boomgroepen: hij maakt hun energie hoorbaar en samen vormen deze geheime geluiden een orkest.

Deelnemende kunstenaars
Deze openluchttentoonstelling is georganiseerd door Scarabee in samenwerking met 15 kunstenaars. Een spontaan idee van een aantal kunstenaars die op de Hes via Atelierbeheerder SLAK een werkplaats huren, groeide uit tot een ruim opgezette beeldenroute met werk van toonaangevende Nederlandse kunstenaars:

Ellen Boersma, Karel van der Eijk, Ewoud Groenendijk, Anne Ten Ham, Bart Nijboer, Bram Kuypers, Willem Ouwerkerk, Lucas Sloot, Fons Snelder, Rob Sweere, Roeki Symons, Jerome Symons, Gijs Verhoofstad, Bart Verburg en Rob Voerman.