Zorg dat de potten/flessen die je gebruikt brandschoon zijn. Je kan ze op drie verschillende manieren schoonmaken:
- Potten/flessen afwassen in heet water met soda, goed naspoelen met schoon heet water en omgekeerd op een schone theedoek laten uitlekken
- Afwassen in de afwasmachine. Vul de potten/flessen half met water en zet ze in een kring in de magnetron (max. 4), verhit ± 4 minuten op 700 Watt.
- Leeggieten (pas op ze zijn heet!) en omgekeerd laten uitlekken op een schone theedoek
Inmaken:
- 6 courgettes van 300 gr. per stuk
- 1 liter azijn
- 1 kilo suiker
- 2 stokjes pijpkaneel
- 1 zakje kruidnagelen
- Citroenschil
- 1 takje dragon
- 1 Spaanse peper
- Gemberwortel
Courgettes wassen, ontpitten en in stukjes snijden.
De rest van alles wat hier boven genoemd staat met elkaar vermengen en zo'n 10 min. laten koken. Dan de courgettes toevoegen.
Haal de courgettes eruit als glazig zijn, en doe ze alvast in de potjes. Tevens kaneel en dragon verwijderen.
De rest (azijn met de rest) nog 15 min laten pruttelen en dan in de potjes -die reeds met courgettes gevuld zijn- tot aan de rand gieten.
Plastic folie er over heen, dop erop en ondersteboven wegzetten.
Laat het minstens een maand intrekken.
Hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder.
Heerlijk bij alle peulvruchten, bonen en bij rijstgerechten.