Heb je een tuin waar de natuur een beetje zijn gang mag gaan? Dan heb je dikke kans dat daar ’s nachts een egel rondscharrelt. Pootafdrukken, drolletjes en verschoven bladeren verraden hun aanwezigheid. Ook kun je vraatsporen vinden, een leeg slakkenhuis of een aangevreten appel.
Egels hebben jouw hulp hard nodig! In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. Ze hebben steeds minder ruimte om te leven. Per jaar sneuvelen 135.000 egels in het verkeer. Gelukkig kun je ze helpen, gewoon in je eigen tuin of buurt.
Met de tips uit het egelhuispakket maak je je tuin in een handomdraai egelvriendelijk. Zo maken we samen van heel Nederland een thuis voor egels. Leuk dat je ook meedoet! Je kunt met jouw tuin het verschil maken.
Als we het hebben over ‘Inheemse planten’, dan gaat het om onze wilde planten. Het zijn de soorten die, zonder menselijk ingrijpen, al eeuwenlang in Nederland groeien en bloeien.
Inheemse planten zijn aangepast aan de omgeving Als planten langere tijd in een bepaald klimaat groeien, passen ze zich aan. Onze inheemse planten zijn bikkels en optimaal aangepast aan onze bodem, onze dieren en ons klimaat. Een prettig bijgevolg is dat ze daardoor ook minder snel dood gaan in de tuin en ze minder verzorging nodig hebben. Mits ze op de juiste plek staan natuurlijk.
Inheemse planten zijn beter bestand tegen klimaatverandering Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat het de afgelopen zomers door hogere temperaturen moeilijker wordt om de tuin groen te houden. Of dat er juist door veel regenval lange tijd plassen water blijven staan. Inheemse planten zijn sterker en passen zich makkelijker aan de veranderende omstandigheden aan waardoor droogte, kou of juist veel nattigheid geen probleem meer vormen. Inheemse planten passen zich dus ook aan aan een veranderend klimaat!
Inheemse planten werken samen met onze dieren In de loop der tijd zijn onze planten en dieren op elkaar afgestemd geraakt. De hommel weet precies wanneer de lekkerste bloemen in bloei staan. Er zijn zelfs insecten die alleen maar op één specifieke bloem vliegen! De laatste jaren is pijnlijk duidelijk geworden dat het heel slecht gaat met veel insecten. Des te meer reden om tuinen vol te zetten met planten die ze nodig hebben voor voedsel en voortplanting.
Herstel van onze ‘wilde’ natuur Inheemse natuur is onze wilde natuur. Daarmee zijn onze lokale planten en dieren net zo bijzonder als de soorten in het Braziliaans regenwoud of op de Afrikaanse Savanne. Ze zijn het waard om te beschermen. En dat is nodig, want van onze inheemse bomen is bijvoorbeeld nog maar 3% over. Plant je lokale inheemse planten in je tuin, dan help je mee om de Nederlandse biodiversiteit te herstellen
Zijn Exotische planten fout?
Nee. En Het is niet zo dat je nu alle niet-inheemse planten uit je tuin moet halen. Sommige soorten zijn ver doorgekweekt en hebben weinig waarde meer voor de natuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de populaire hortensia, die nauwelijks nectar en stuifmeel heeft voor bijen.
Maar er zijn ook best soorten die wél een meerwaarde hebben voor insecten. Ze zijn alleen minder afgestemd op de lokale natuur. Dit kan betekenen dat deze exotische planten meer verzorging nodig hebben in het Nederlandse klimaat, of minder insecten trekken dan inheemse soorten. In de meeste tuinen staan vooral exoten. Juist de inheemse soorten kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken.
Voer hoeveelheden die voor de avond op gaan, zodat er geen resten overblijven op de grond of op de voertafel. Als het voer nat wordt en lang blijft liggen wordt het een vieze bende.
Borstel of schud voerhuisjes, voertafels en silo’s regelmatig schoon. Silo's zijn zo ontworpen dat de zaden niet snel nat worden, maar met regen en wind is het niet uitgesloten. Als de zaden gaan klonteren, moet u ze weggooien.
Ververs water in waterbakken regelmatig.
Ontsmet de voer- en waterplaats af en toe met kokend water of een desinfectiemiddel.
Vooral vetbollen en vogelpindakaas kunnen sneller bederven met zacht, nat weer. Het vet ruikt dan vies, er komt een zwarte of witte waas over of de zaden erin beginnen te kiemen. Haal het voer weg als dit gebeurt.
Verplaats voertafels af en toe om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich ophopen.
Vogels en insecten sterven massaal door het gebruik van gif. Wil je een steentje bijdragen om insectensterfte te voorkomen? Dat kan eenvoudig door te stoppen met het gebruik van mierenlokdoosjes.
Mieren zijn erg nuttige insecten. Mocht u nu geen mieren in huis willen, wat ik goed begrijp, leg dan koperen muntjes bij de deurdrempel of schuifpui. Zo voorkomt u dat mieren uw huis betreden. Het is een manier die oma al gebruikte en met succes. Het is goedkoper dan een mierenlokdoosje, want voor vijf cent heeft u al een koperen muntje.