Tegel wippen - gratis fruitstruikWip je tuintegels voor ‘Het Vergeten Plantseizoen’ en krijg een gratis fruitstruik Het NK Tegelwippen is in volle gang. Dit jaar hebben al 400 Arnhemmers meegedaan met de gratis Tegelophaalservice. Zij hebben samen maar liefst 3.800 m2 aan tegels vervangen door groen, wat meer is dan de oppervlakte van de Eusebiuskerk. Alle deelnemers kregen een voucher voor een gratis biologische fruitstruik. Ga jij tuintegels wippen en wil je ook een gratis fruitstruik? Schrijf je dan in voor de volgende ophaalronde(s) via www.tegelophaalservice.nl.

Bomen
Sleedoorn (foto: Betond Czapp)Om de wijk te vergroenen, plant de gemeente in het najaar bomen als walnoot, vuilboom, kers en tamme kastanje. Rond de bomen worden extra struiken gezet zoals de Gelderse roos, sleedoorn en kardinaalsmuts.
Deze geweldige actie van de gemeente hebben we te danken aan Sophie Ebeling Koning. Haar idee om meer bomen te planten op het Maisveld sluit aan bij het voornemen van de gemeente om meer bomen te plaatsen in de stad. In een rondgang met de gemeente is geïnventariseerd wat we kunnen verbeteren aan groenvoorziening en zijn er afspraken gemaakt op het gebied van rooien, maaien en beplanting vanuit de gemeente en onderhoud vanuit de werkgroep Groentak.

Groene daken
Nog een goed idee is om het Groene dakenplan nogmaals uit te voeren. In 2019 was dat een groot succes omdat een
groen dak nu eenmaal mooier is en het de biodiversiteit in de wijk verhoogt. Daarnaast heeft een groen dak ook een koelende werking in de zomer.

Stenen eruit, planten erinIn de weekeinden van november en december werkten Groentak (onderdeel van Klingelklimaat) en omwonenden van de hoek Klingelbeekseweg - Hulkesteinseweg aan verdere vergroening van deze T-splitsing.

De klinkers en het zand in de bocht van de Klingelbeekseweg gaan er in etappes uit. De gemeente haalt dat op en levert de zwarte grond, waar planten uit de buurt ingezet worden. Inmiddels zijn er Oregano, Stokroos, (Bos)aardbei, Wollige andoorn en Bernagie geplant.
Geniet er van en laat weten als je tuinplanten - bestendig tegen hitte en droogte - over hebt voor dit stukje.

 

PlantenruilkistOp Hoogstedelaan 69 staat sinds kort een plantenruilkast! In onze buurt stond al een hele leuke boekenruilkast en daar komt nu dus een plantenruilkast bij. Wie wil, mag een stekje meenemen en zet er een ander plantje voor in de plaats. Op dit moment vind je er o.a. munt, kogeldistel, geranium, zegge en iris. Dus wandel snel eens langs!

De plantenruilkastjes staan op meerdere plekken in Arnhem en zijn een initiatief van Natuurcentrum Arnhem, Groen Arnhem, Arnhem Klimaatbestendig en Arnhem Zoemt.