De schakers startten dit jaar met een volle bak, dat wil zeggen op onze eerste schaakavond van 2006 waren alle 10 de schakers aanwezig. Het was mijn beurt om de schakers te ontvangen. Omdat de gastheer niet zoveel borden en schaakstukken in huis heeft neemt bijna iedereen zijn eigen spullen mee.

Na het gebruikelijke kopje koffie en de buurtbabbels, neemt Jack het initiatief voor de bordindeling. Deze keer was het eenvoudig, niemand hoefde simultaan te spelen, we waren immers met een even aantal. Nadat de paren bekend zijn gemaakt en bovendien vaststaat wie met wit of zwart moet spelen, wordt de huiskamer omgetoverd tot een toernooizaal. Met dien verstande dat de wedstrijdklok en de scheidsrechter ontbreken.

Dan valt een stilte en hoor je het geschuif van pionnen of ander wapengekletter. Naarmate de tijd verstrijkt hoor je zo nu en dan een kreet, een zucht of ‘oh, wat stom’. Voordat de eerste partijen worden beslist is het aan de gastheer om te proberen het tij nog te doen keren door het inzetten van een rood wijntje voor elke strijder.
Dan ineens vallen de eerste klappen; één voor één worden partijen gewonnen gegeven. Even achteroverleunend wordt de partij nog geëvalueerd en als het nog vroeg is wordt er nog even snelschaak gedaan of wordt meegekeken op een ander bord.
Het geroezemoes in de kamer neemt toe naarmate er meer partijen tot een einde komen. Wanneer ook de laatste koning is gevallen wordt er nog wat nagebabbeld over het verloop van de avond. Alle standen worden door Jack genoteerd en door Joop vervolgens op de site gezet.
Zo komt weer een schaakavondje ten einde.

Met schaakgroet, Guus van Aerssen

Schaakclub 2006Schaakclub 2006Schaakclub 2006
Hierbij een foto-impressie van de schaakavond van 3 januari 2006.