Leeskring 1: Keuzeprogramma 2021/2022, op een dinsdag.
Datum Titel Schrijver Samenvatting
14/09   ´t Hooge nest Roxane van Ieperen Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.
02/11 Ik ga leven Lale Gul Debuutroman over orthodox-islamitisch gezin. Verhalen over mensen die in een religieuze gemeenschap leven hebben me altijd geboeid. In Nederland zijn er talloze schrijvers die hebben verteld over hun christelijke opvoeding, maar over moslims is nog maar weinig geschreven.
  Charlotte David Foerkinos Het gaat over het leven van Charlotte Salomon,  Een Duits-Joodse kunstenares. Haar leven in de vorm van een kunstwerk. Zelfdoding is een terugkerend noodlot in haar familie, Haar moeder en grootmoeder hebben zichzelf allebei van het leven beroofd, en zij ontkomt eraan door te gaan schilderen, met groot succes. Ik vond het erg mooi en boeiend beschreven.
  Het bal der gekken Victoria Mas Aan de hand van 4 vrouwenlevens worden we meegezogen in de beklemmende realiteit waar de bewoners van het ziekenhuis Salpetriere dagelijks mee worstelen. Maar zijn ze wel gek, of heeft de maatschappij hen als gek bestempeld? En komen ze er ooit nog uit? Over de begintijd van de psychiatrie.
  Het meisje in de witte kimono Ana Johns Japan, 1957: De 17 arige Naoko wijst de man die haar vader voor haar heeft uitgezocht af: ze wil enkel trouwen met de Amerikaanse soldaat van wie ze zwanger blijkt. Haar geliefde komt echter niet terug en ze wordt verstoten door haar familie. Ze mag enkel terugkomen naar huis als ze het kind dat ze draagt opgeeft. Amerika nu: Tori Kovac zorgt voor haar vader als ze een brief vindt die haar leven op zijn kop zet. Ze gaat op zoek naar antwoorden, een zoektocht die naar Japan leidt.
  De heks van Limbrecht Susan Smit De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.
  Het zoutpad Raypor Winn Het zoutpad is een inspirerend, openhartig en schitterend geschreven verhaal over het omgaan met verdriet, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.
  Ik blijf hier Marco Balzano Speelt in de tijd van Mussolini in Noord-Italië en de dreiging van 2e wereldoorlog en het moeten verlaten van een dorp dat zal verdwwijnen door de aanleg van een stuwmeer.
  Langs de rivier Esther Kinsky Een vrouw verhuist naar Londen, een buurt met veel immigranten. Ze maakt lange wandelingen langs de rivier de Lea en ziet hoe mensen uit de hele wereld samen komen in haar buurt
  Twee weken weg R.C. Sheriff Twee weken weg is een herontdekking uit de jaren 30 over de jaarlijkse vakantie van een doorsnee Engels gezin, met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid.
  De Camino Anya Niewierra Het nieuwe boek van Hebban Thrillerprijs-winnaar Anya Niewierra. Een jaar na de zelfmoord van haar man besluit Lotte zijn route over de Camino te herlopen. Maar dan ontrafelt ze een duister geheim.
  Ik ben een eiland Tamsin Calidas Achterflap: Tasmin Calidas heeft het helemaal gemaakt. Toch besluit ze met haar man te verhuizen naar een klein eiland, op zoek naar rust en natuur. Maar de romantische droom spat uiteen en slechts de rauwe werkelijkheid blijft over. Ik ben een eiland is een fascinerend en bevrijdend boek over dromen, overlevingsdrang, veerkracht, zelfontdekking en de natuur.
  Peachez Ilja Leonard Pfeiffer Achterflap: Tasmin Calidas heeft het helemaal gemaakt. Toch besluit ze met haar man te verhuizen naar een klein eiland, op zoek naar rust en natuur. Maar de romantische droom spat uiteen en slechts de rauwe werkelijkheid blijft over. Ik ben een eiland is een fascinerend en bevrijdend boek over dromen, overlevingsdrang, veerkracht, zelfontdekking en de natuur.
  De saamhorigheidsgroep Merijn de Boer Wat als je aan het einde van je leven beseft dat je slechts één jaar echt gelukkig bent geweest? Topdiplomaat Bernhard Wekman kijkt tijdens een nacht in New York terug op de jaren tachtig, toen hij kennismaakte met een groepje Haarlemse idealisten.
  De boom in het land van de Toraja  Philip Claudel Het boek gaat over ouder worden, vergankelijkheid, leven van zichzelf en vriend die kanker heeft. Tradities bij begraven, in Toraja op het eiland Sulawesi in Indonesie. Daar worden dode babytjes in een holle boom begraven, De cyclus van het leven. Heel interessant en ontroerend beschreven
  De dochter van Crusoe  Jane Gardam Speelt in Engeland en het begin is voor de 1e wereldoorlog. Van deze schrijver hebben we eerder een boek gelezen
 14/06 "Boekenweek geschenk" Restaurant?  
Leeskring 2: Geen programma; per avond wordt een beslissing genomen.

 

Wie meer informatie wil of eens een avond wil bijwonen, kan contact opnemen met Clara Bartelds (Leeskring 1) of Gemma Selman (Leeskring 2).