Op zondag 18 september 2022 is er weer de jaarlijkse proeverij en open dag van Domein Klingelberg, onze eigen buurtwijngaard!

U bent welkom van 12:00 tot 16:00 om te proeven, ontmoeten en rond te kijken. Om meer te weten te komen over de wijnbouw zijn er doorlopend korte rondleidingen. Gekochte flessen kunt u meteen meenemen, zolang de voorraad strekt. Betalen tijdens de proeverij kan eenvoudig met pin!

2022 wijngaard druiven

 

Vorig jaar (2021) was een dieptepunt voor onze buurtwijngaard. Geen oogst, door een combinatie van nat voorjaar en schimmelaantasting. Hooguit een paar potjes druivenjam (ook lekker).

Met spanning keken we dit jaar hoe de druivenstokken uit de winter zouden komen. Niet alle stokken hebben het overleefd maar de hernieuwde groei was verbazingwekkend. 

2022 wijngaard nettenOp dit moment (augustus 2022) staat het er redelijk voor en hangen de netten weer over de druivenplanten om ze te beschermen tegen de vogels, want we hebben aardig wat druiven! Vol goede moed kijken we uit naar de open dag op 18 september (zie het bericht daarover) en de oogst die daarna spoedig zal volgen. 

 

 

 

2022 wijngaard compostOnze buurtwijngaard is van meet af aan (sinds 1998) biologisch, dus zonder kunstmest en met uitsluitend gebruik van middelen die in de biologische teelt zijn toegestaan. Vervolgens proberen we nu ook circulair te werken; dat wil zeggen dat we het groenafval composteren en weer als organische voeding aan de wijngaard teruggeven. 

2022 wijngaard bloemen1Ook zijn we begonnen om wilde (bijen-) planten een plek in de wijngaard te geven. Dat doen we in overleg met Astrid Boerkamp, van Stichting Arnhem Zoemt.

Langs de steenkorven aan de straatkant hebben we een strook met bijenplanten aangelegd en rond de druivenstokken maken we geen schone ‘spiegels’ meer maar geven we wilde planten meer ruimte.

2021 wijngaard nestkastjeLangs de straat staat een bijenhotel voor wilde bijen. Op verschillende plekken hebben we vogelnestkastjes opgehangen en voor egels en andere dieren ligt er elke week weer een schaal met vers water in de gaard. Zo dragen wij ons steentje bij aan meer bio-diversiteit in de wijk!

En o ja: heeft u de benzinemaaier recent nog gehoord of geroken? Nee dus! Want we maaien elektrisch door een gulle gift van twee (inmiddels ex-) bewoners van onze buurt!

 

 

Na de versoepelingen van de COVID-19 maatregelen was het weer mogelijk voor de wijngaardeniers van buurtwijngaard "De Klingelberg" een open dag te organiseren. Belangstellenden konden de oogst van 2020 proeven en eventueel een of meerdere flessen kopen. Ook was er de mogelijkheid om een korte rondleiding door de wijngaard te volgen. 

Dit jaar was deze opendag te bezoeken tot 16:00 uur, waarna men direct aan kon schuiven bij het jaarlijkse "Schwein am Rhein", dat bij het buurthuisje plaats vond. Wellicht was om die reden het aantal bezoekers na 15.00 uur redelijk groot.

Open dag buurtwijngaardRondleiding door de  buurtwijngaardOpen dag buurtwijngaardWijn proeven en natuurlijk weer bijpraten Open dag buurtwijngaardEven proeven ....wat vind jij van de smaak?Veel belangstelling voor de Open dag van de buurtwijngaard

Wijngaard open dag poster