Nieuws van de Bijenclub

Imker Palle Bij de wadi tegenover de jeu de boules baan staat een honingbijenkast, geplaatst door wijkimker Palle.
Palle heeft een volk, zo’n 2000 werksters en koningin overgezet in een 11-ramer, een oude spaarkast van de Horsterhof. De bijen kwamen een paar uur later al met stuifmeel aanvliegen (gele/oranje klompjes aan de achterpootjes), dat is een goed teken! De kast staat met de opening naar het oosten, de bijen houden van ochtend zon en staat onder een boom voor de schaduw en beschutting en achter de heg, om harde westenwind te matigen. Een ideale plek!

Bijenkast bij paddenpoelBijenkast bij paddenpoelBijenkast bij paddenpoel

De buurtbijenclub bekommert zich ook om de wilde bij. Een goede balans tussen honingbijen en wilde bijen is belangrijk. Er is buiten de stad, maar ook erbinnen nog veel te verbeteren voor insecten. We willen daarom de wijk bijvriendelijk maken. Als er voldoende draagvlak is, kan openbare grond beplant worden met daarvoor geschikte bloemen. Zie Arnhem Zoemt.
Onze wijk heeft bijvoorbeeld de resedamaskerbij 'geadopteerd'. Daarvoor kan wilde reseda geplant worden. Dat groeit als kool en kan goed tegen droogte.

Ook in de tuin, moestuin, boomspiegel, geveltuin en op het balkon kun je aan de slag. Met name het creëren van geschikte nestgelegenheid is minder bekend. Driekwart van de wilde bijen maken een nest in de grond. Door onze strakke, opgeruimde en grotendeels betegelde tuinen ontnemen we voor veel soorten nestgelegenheid. Laat daarom wat rommelige hoekjes met takjes en blad laten liggen en laat een stukje aarde open voor de gravers. Zie ook deze pagina.

Kortom, werk genoeg voor de buurtbijenclub! Heb je zin om mee te doen? Dat kan!
We hebben je nodig voor:

  • het organiseren van  informatieavonden, eventueel in samenwerking met Arnhem Zoemt, bijvoorbeeld over wilde bijen en het belang van nestgelegenheid
  • het maken van bijenwasdoekjes, krijtjes, lippenbalsem of kaarsen met kinderen tijdens een knutselmiddag
  • het opstarten van een projectgroepje voor het zaaien van bloemen, het planten van bloembollen, het creëren van meer geschikte nestgelegenheden in de wijk en het bouwen van bijenhotels
  • het gezamelijk opzetten van een begroting en voeren van een wijkcrowdfunding voor een bijenstal en aanverwante materialen voor het maken van wijkhoning

Heb je interesse en enthousiasme om te participeren? Meld je dan aan op  

Wil jij meer leren van deze nuttige dieren? Houd jij ook zo van honing? Wil je ook eens in zo een kast kijken? Waskaarsen maken? Wil je al meer weten over honingbijen? Kijk dan hier. Voor kinderen hier.

»» Vragen? E-mail naar