vrijdag 24 september 1982

Oudste bewoner bejaardentehuis gehuldigd


De oudste bewoner van Huis en Haard

De heer R. Valkenburg (87) vierde gisteren het feit dat hij 35 jaar in het bejaardentehuis Huis en Haard" woont.

 

Huis en Haard is niet compleet zonder u. U hoort bij de inboedel". Deze woorden richtte de directeur van het Arnhemse bejaardentehuis, J. Daamen, gisteren tot de heer R. Valkenburg, die deze maand 35 jaar in het tehuis woont. Een mijlpaal in het leven van de 87-jarige Arnhemmer, die gisteren genoot van de feestelijke dag die voor hem georganiseerd werd. Na de oorlog had de heer Valkenburg, evenals veel andere Arnhemmers geen dak meer boven zijn hoofd. Hij nam zijn intrek in het Tehuis voor Ouden van Dagen, dat door de gemeente in de Weverstraat werd opengesteld.

In 1947 werd dit gebouw, de huidige muziekschool, door de brandweer als brandgevaarlijk beschouwd. Er moest uitgekeken worden naar een ander onderkomen. Inmiddels werd het gemeentelijk tehuis ondergebracht in de Stichting Huis en Haard. In 1949 begon de bouw van het tehuis aan de Utrechtseweg, waar het bejaardentehuis nu nog steeds is gevestigd. In 1978 heropende de heer Valkenburg Huis en Haard", nadat het tehuis een verbouwing had ondergaan, als oudste bewoner.

De jubilaris heeft het erg naar zijn zin in het bejaardentehuis. Naast het verzorgen van zijn planten, een grote liefhebberij van de heer Valkenburg, schrijft hij veel. In boekjes tekent hij zijn herinnering op, die hij met veel plezier aan zijn medebewoners laat lezen.Door de dames Scholten en Van Eldik, van de bewonerscommissie van Huis en Haard werd de heer Valkenburg gisteren verrast met twee prachtige planten. Namens het personeel kreeg de jubilaris een ingelijste foto van hemzelf aangeboden.