Elektrum

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de KEMA in oktober 1977 werd aan de Klingelbeekseweg, aan de Rijn, een permanente expositieruimte het "Elektrum" geopend. Dat Rijncomplex is gevestigd in de voormalige fabriek van de Koninklijke Papierfabrieken Van Gelder, die de KEMA in februari 1976 had aangekocht.

De expositie wil een beeld geven van de Nederlandse energie- en elektriciteits-voorziening en de plaats die de Arnhemse instellingen in dat geheel innemen. Het Elektrum toont wat er voor komt kijken alvorens de stroom uit het stopcontact komt en wat er daarna mee gedaan kan worden. In het Elektrum zijn op twee verdiepingen zo'n 2000 m2  expositieruimte, een grote film/congreszaal (boven) en een restaurant (beneden) gevestigd. Bovendien is sinds 18 mei 1979 in een apart gedeelte van de bovenverdieping een museum ingericht met voorwerpen uit de geschiedenis van de elektriciteit (apparaten, elektrotechnische onderdelen enzovoort). De collectie is voortgekomen uit een klein museum op de bovenverdieping van het Hoogspanningslaboratorium.

    De architect was Herman Postma. Sinds de stichting van het Elektrum stromen de bezoekers toe. Niet alleen voor lezingen of rondleidingen maar ook voor exposities van kunstvoorwerpen in de Elektrum Galerie, die sinds 1979 gehouden worden in de ruimte voor en in het restaurant zelf. Inmiddels zijn meer dan 80 tentoonstellingen gehouden.

In het najaar van 1977 kwamen 2500 mensen het Elektrum bekijken. Vijf jaar later kon de 75000-ste bezoeker begroet worden! In 1983 waren er 20000 bezoekers uit binnen- en buitenland en in de jaren erna steeg dat aantal nog. In 1987 zou het accent van het werk in het Elektrum anders gelegd worden. Het is voor vele bezoekers aantrekkelijk om, niet alleen een bezoek aan het Elektrum, te brengen, maar ook op het KEMA-terrein het oude landgoed Den Brink) rond te kijken.


Bron: Rondom Den Brink, door Hans Kooger. Een uitgave van N.V. KEMA, Arnhem.