De Rosandepolder is het poldergebied ten zuiden van Oosterbeek en Arnhem, rondom de spoorlijn Arnhem-Nijmegen aan de Nederrijn. De Rosandepolder ligt deels op het grondgebied van de Gemeente Renkum en deels op het gebied van de gemeente Arnhem.
Geschiedenis
Over de oorsprong van de naam Rosande bestaan twee theorieën: Volgens de ene theorie heeft het te maken met rood zand, volgens de andere zou het de aanduiding zijn voor grond waarop het bos is gerooid.
Rosande was in 1413 een zogenaamde 'Heerlijkheid'. Het gebied was een eigen rechtsgebied en heeft een lange geschiedenis. In 1831 waren de landerijen behorende bij het gebied dat je zou kunnen zien als het Landgoed Rosande 157,5 hectare groot. Het gebied omvatte behalve de Rosandepolder hier, ook nog een gebied ten noorden van de Utrechtseweg. De Rosandepolder kreeg haar huidige vorm toen achtereenvolgens in 1845 de spoorlijn Arnhem-Utrecht en in 1879 het traject Arnhem-Nijmegen met de spoordijk de oorspronkelijke eenheid Heerlijkheid Rosande doorsneden en zo versnipperden.
In de Rosandepolder liggen de restanten van Kasteel Rosande, nu een beschermd (archeologische) rijksmonument.
In 1313 wordt deze plek voor het eerst genoemd als huis van Gosewijn van Rijsande. De Heerlijkheid Rosande was vooral bekend om zijn prachtige boomgroepen van Populieren en Eiken. In 1538 wordt het kasteel dat dan al een bewogen geschiedenis achter de rug heeft, met onder anderen Hertog Karel van Gelre in 1515 definitief afgebroken en niet weer hersteld.
Je kunt de grachten en het eiland, waarop het huis heeft gestaan nu nog als glooiing in het weiland zien.
In de Rosandepolder is hier tijdens de Septemberdagen van 1944 zwaar gevochten om de Spoorbrug. De gevechten om de Slag om Arnhem tussen de Duitsers en de Britse en Poolse parachutisten hebben hier nog steeds hun sporen in de bodem achtergelaten.
Er ligt nog steeds veel munitie in de bodem. Mocht je niet ontplofte oorlogssouvenirs vinden, dan NIET meenemen of uitgraven, maar direct de politie waarschuwen. Zij weten hoe ze deze munitie onschadelijk kunnen maken.
Bestemming
In de Rosandepolder bevinden zich twee plassen. De zuidwestelijke plas wordt gebruikt voor waterrecreatie, de noordoostelijke plas is vooral ligplaats voor woonboten. Een groot deel van het gebied heeft een landbouwbestemming.
De Rosandepolder is van oudsher een agrarisch gebied. Door de inzet van de Gemeente Renkum en met medewerking van de landeigenaren en pachters is de polder onder voorwaarden toegankelijk voor wandelaars. In verband met de rust voor het vee ben je verplicht in het gehele gebied je hond aan te lijnen.
Het Geldersch Landschap beheert het gebied met runderen. De oude meidoorn en sleedoorns in het gebied worden ontzien.
Overal in de Rosandepolder staan groepen heel oude knotwilgen, een karakteristiek cultuurhistorisch element. Ze zijn wel 100 jaar oud. Zo ook hier langs de Leigraaf staan heel oude exemplaren.
In de kroon tussen de takken, wil nog wel eens een wilde eend haar nest maken, of er broedt een uil in de een of andere holte. Het behoud van deze vorm is mensenwerk. Vrijwilligers van het IVN knotten in februari of maart in de ijzige kou deze kronen. De groene sappige wilgentenen als feestmaal gaan in een container naar de apen en olifanten van Burgers Bush te Arnhem.
Bij de Ford garage onderlangs ligt de toegang van het wandelnetwerk door de Rosandepolder. Hier kun je wandelen in het vlakke land van de grote rivieren, de Betuwe, met uiterwaarden en dijken doorsneden door vele sloten. Je kunt er genieten van de weidevogels in het voorjaar. In de winter verblijven hier vele groepen ganzen. Bij hoogwater in het vroege voorjaar is de Rosandepolder niet toegankelijk.
Wandelen
Door de Rosandepolder loopt het klompenpad Rosandepad. Ontdek het afwisselende landschap rond Oosterbeek. Kijk met de ogen van de schilders van de Oosterbeekse school naar beboste hellingen en snelstromende beken. Wandel door de uiterwaarden van Rosande en door landgoederen met beukenlanen op de stuwwal. »» Lees meer