DAKISOLATIE
In augustus is op de ALV van de Hulkesteinflat besloten tot het plaatsen van twee warmtepompen. Dat hield wel in dat het dak een nieuwe bitumen afdeklaag moest krijgen voordat de warmtepompen geplaatst konden worden. Het dak is al 24 jaar oud en slecht geïsoleerd. Al eerder is er over gesproken om bij aanpak van het dak het dan ook beter te isoleren.
Met het bedrijf Acoma is eerder gewerkt en zij hebben het 733 m2 dak belegd met een 8 cm dikke schuimplaat voor de isolatie en twee lagen bitumen met glasvliesmat.
Na het ophijsen van de materialen is als eerste een dakbeveiliging op de dakrand aangebracht. Daarna is voor de helft van het dak het grint weggehaald en schoongeveegd. De isolatieplaten zijn los op de bestaande bitumenlaag gelegd, daar is een speciale laag op gekomen, waarna er de bitumenlaag op gebrand is. Ook de ventilatieschachten zijn opnieuw bekleed en aan de voet afgedicht. Vervolgens zijn de dakranden verhoogd en afgedekt. Er is een blijvende valbeveiliging aangebracht, waaraan met een tuig drie personen vastgehaakt kunnen worden. Dit is een wettelijke vereiste.
Als laatste is ook de bliksembeveiliging vernieuwd. Al het grind is weer over het hele dak verspreid en de overtollige materialen zijn op de juiste wijze afgevoerd
WARMTEPOMPEN
Op 23 november zijn de warmtepompen gearriveerd. Vóór die tijd is er door Energy Bridge al veel aangepast: Er zijn dikke elektriciteitskabels vanuit de cv kelder naar het dak gevoerd, er zijn in de kelder nieuwe pijpen en kranen gemonteerd (alles geïsoleerd) en er zijn twee nieuwe pompen bij gekomen. Gelukkig kon dit allemaal gedaan worden voordat de cv nodig was.
Op 23 november zijn de warmtepompen in de vroege ochtend aangekomen. Op dat moment zijn de dwarsbalken op de fundering bevestigd. Daarna is de hele unit naar boven gehesen. Op de foto is te zien hoe de warmtepompen op het dak staan. Het frame staat op speciale zware dempers om trillingen te voorkomen. De warmtepompen staan zelf ook nog eens op trillingsdempers. Het aansluiten van de warmtepompen op het cv-systeem wordt begin januari gedaan.
De geluidschermen komen in maart vanwege vertraging in de productie. Ook zijn de zekeringen voor een hoger elektriciteitsvermogen al aangepast maar het zal in het eerste, misschien tweede kwartaal pas mogelijk zijn dat vermogen te gebruiken door de bekende tekorten op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat als het systeem op de cv is aangesloten,er tot dat moment maximaal 70% van de warmtepompen gebruikt kan worden.
In de container waar de cv-ketels in staan, zijn twee buffervaten en pijpen neergezet, om later de warmtepompen op aan te sluiten. Alle pijpen, buffervaten en dergelijke zullen allemaal geïsoleerd worden zodra alles aangesloten is en werkt. Met dit hybride systeem van gasketels en warmtepompen zijn we verzekerd van, naar verwachting, steeds goedkopere verwarming. De cv-ketels hoeven in elk geval niet binnen een jaar of twee, drie vervangen te worden; die gaan nu voorlopig nog wel 10 jaar mee.