Nieuws en mededelingen uit de wijk Hoogstede-Klingelbeek

Zie ook "meer Nieuws" rechts of naar beneden (mobiel)

Een eeuwenoud ‘moordkruis’ keert binnenkort terug naar de plek waar het thuishoort: de wijk Hoogstede-Klingelbeek in Arnhem.

Arnhem, Stenen Kruis 1570

In februari dit jaar kon je in Arnhem voor Eeuwig lezen dat de bewoners van de wijk Hoogstede-Klingelbeek een oeroud stenen kruis graag weer in de wijk terug willen hebben. Dat kruis met de datum 24 december 1570 erin gebeiteld raakte zoek na het opruimen van oorlogspuin -met name fraaie ornamenten van verwoeste panden- dat bij het Gemeentemuseum lag opgeslagen. Het stenen kruis was in 1939 geschonken aan het Gemeentemuseum.

De datum op het kruis verwijst naar een moord die op die dag plaatsvond nabij de Utrechtseweg. Het kruis stond ongeveer daar waar nu de Rosandeflat staat.

Het tegelijk met het opruimen van het puin bij het museum verdwenen stenen kruis werd na een lange zoektocht door Arnhemmer en voormalig fotograaf van het Gemeentearchief Henk Eggink uiteindelijk gevonden in de tuin van Het Arsenaal in Doesburg.

Vandaag werd de eerste stap gezet voor de terugkeer van het stenen kruis naar Arnhem. Met een bijeenkomst in en bij Het Arsenaal werd het kruis uitgegraven, officieel overgedragen aan de wijkvereniging, en gereed gemaakt voor transport naar Arnhem. Daar zal eerst worden bekeken of er restauratiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Daarna zal het stenen kruis weer in de wijk worden geplaatst. Waar dat dan precies zal zijn moet nog worden bepaald.

------------------------------------------------

Fase één van de terugkeer van Het Stenen Kruis van Klingelbeek: Loes van der Meijs, burgemeester van Doesburg en wethouder Bob Roelofs van Arnhem graven het gezamenlijk uit, na een korte informele ceremonie.

Uitgraven van het Stenen Kruis van Klingelbeek

» » Lees meer over het Stenen Kruis op deze pagina.