Zie ook "meer Nieuws" rechts of naar beneden (mobiel)

Op maandag 9 oktober is “de dag van de stad”. Dit door de vereniging Nederlandse gemeenten georganiseerd gebeuren nodigt ambtenaren uit om eens te gaan kijken wat er goed gaat in een andere stad. Dit jaar is dat Arnhem en 6 wijken mogen ca 50 mensen rondleiden.

Klingelbeek

Onderstaand verhaal kreeg ik doorgestuurd:

“In de wijk Klingelbeek, naast Oosterbeek, worden de inwoners het oudste van heel Arnhem. Ze zijn er bovendien het meest actief in vrijwilligerswerk én ervaren de hoogste sociale cohesie. Heeft het één misschien met het ander te maken? Of komt het door het water en het groen dat deze wijk omringt?
Arnhem werd in mei 2023 niet voor niets uitgeroepen tot de ‘stad met de grootste groenblauwe woonaantrekkelijkheid’ van Nederland. Wat is het geheim van deze kleine woonwijk aan de Rijn?
In dit werkbezoek hopen we te ontdekken welke factoren bepalend zijn voor een lang en gelukkig leven.”

Heb jij ook zin om iets te vertellen in dit kader “zo doen we het in Klingelbeek “, mail dan even naar !

logo dzdpOok dit jaar kun je kans maken op de hoofdprijs van € 5000 van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs.

Arnhemmer Dirk Zeldenrust was onvermoeibaar in zijn missie om de aarde te redden. Na zijn dood in 2017 bedachten zijn vrienden, verenigd in de Club van Dirk, de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs. Dirk’s missie om steeds aandacht te blijven vragen voor duurzaamheid en natuur- en milieubescherming, werd daarmee voortgezet. Deze Club van Dirk heeft sinds 2018 jaarlijks de prijs mogen uitreiken aan kledingatelier DuurzaamGoed, Stichting RecaP, Kweekland, Natuurcentrum Arnhem en het Duurzaam textielatelier. Ook dit jaar wordt de prijs weer uitgereikt.

Mountainbike clinic, juli-2023

Wil jij leren mountainbiken of er beter in worden en ben je tussen de 10 en 18 jaar oud?
Meld je dan aan en kom naar de MTB CLINIC op woensdag 16 augustus om 11.00 uur bij het buurthuisje.
Er is ruimte voor 12 mountainbikers.

Aanmelden kan bij Lennaert.
Stuur een appje of sms naar: 06 2420 5481

Wat neem je mee:

  • Een mountainbike (die het doet)
  • Een helm
  • Sportkleding

 

 

 

Boomspiegel met kruiden, Het maisveldDe gemeente wil Arnhem groener en mooier maken voor een fijne leefomgeving voor iedereen.
Zo bereiden we de stad ook beter voor op extreem weer. Meer groen in de wijk zorgt bijvoorbeeld
voor meer verkoeling op hete dagen, maar helpt ook wateroverlast te voorkomen bij een stevige regenbui. Groen maakt gelukkig en is goed voor vogels, bijen, vlinders en mensen.

Stichting de Bühne presenteert:
Amateurkunstfestival Gluren bij de Buren zondag 2 juli 2023,13:00-18:00 uur

Gluren bij de buren, poster

Zondag 2 juli veranderen zo'n 1000 tuinen door heel Nederland in eendaagse podia voor lokale amateurkunst. De veranda wordt het podium, de loungeset de tribune, de buren het publiek.
Wil je meedoen en jouw tuin omtoveren tot buurtpodium? Allerlei soorten en maten tuinen kunnen meedoen: van postzegeltuinen en Franse balkonnen tot historische hofjes.

Wil je jouw kunsten tonen aan de buurt? Amateurkunstenaars van alle disciplines zijn welkom om een show te geven. Meld jouw cabaretvoorstelling, jazz-trio, musicaluitvoering, punkband, of andere act aan via de QR-code of de website!

 

Onthulling Stenen KruisOp paaszaterdag 8 april verzamelde zich een grote groep buurtgenoten en genodigden bij de wijngaard voor een feestelijke gebeurtenis. Het Stenen Kruis, dat afgelopen oktober was opgehaald in Doesburg bij het Arsenaal, werd onthuld.
Er waren diverse speeches door iedereen die betrokken was geweest bij het hele proces: Henk Eggink, die op zoek was gegaan naar het kruis, Arthur Balduk, de eigenaar van Het Arsenaal in Doesburg, die het kruis uit een depot in Valburg had gehaald om de tuin wat aan te kleden, Margreet van Gastel van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur, die bemiddelde bij de overdracht vanuit haar goede vriendschap met Loes van der Meijs, burgemeester van Doesburg, Bob Roelofs, wethouder van erfgoedzaken, stadsarcheoloog Martijn Defilet, die het kruis had onderzocht en schoongemaakt.

Na al deze vriendelijke en enthousiaste woorden onthulden Loes van der Meijs en Bob Roelofs samen het kruis door de vlag van de Buurtvereniging er af te trekken.
Na in 1939 te zijn verwijderd uit de buurt is het kruis nu dus weer terug in de wijk, in een hoek bij de wijngaard.

Onthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen KruisOnthulling Stenen Kruis

Historische informatie over dit moordkruis vindt u op deze pagina.

vrijwilligerscentraleDrieGasthuizenGroep biedt zorg en ondersteuning thuis in de wijk en in woonzorgcentra in Arnhem-Noord. De locaties Hoogstede en Klingelpoort liggen in de wijk Klingelbeek in Arnhem. In verband met het voorgenomen vertrek van de huidige voorzitter zijn we op zoek naar een enthousiaste en verbindende voorzitter voor de locale cliëntenraad. Een belangrijke rol in het contact tussen organisatie, bewoners en familie.

 

Zie voor Werktijden, Uitgebreide taakomschrijving en meer deze pagina.

Popcentrum JacobibergNa de succesvolle open dag van vorig jaar slaat Popcentrum Jacobiberg zondag 5 februari haar deuren weer open voor publiek. Wil jij weten of er muzikaal talent in je schuilt? Of wil jij ontdekken wat er allemaal in ons grote pand gebeurt en welke pop- en rocksterren, dj’s en producers (in spé) hier te vinden zijn? Kom langs bij onze open dag en probeer muziekinstrumenten, geniet van optredens en workshops en ga op avontuur in ons prachtige pand.

Bij deze zijn bewoners van de buurt van harte uitgenodigd. Het persbericht en artwork kun je hier downloaden:

 

Een eeuwenoud ‘moordkruis’ keert binnenkort terug naar de plek waar het thuishoort: de wijk Hoogstede-Klingelbeek in Arnhem.

Arnhem, Stenen Kruis 1570

In februari dit jaar kon je in Arnhem voor Eeuwig lezen dat de bewoners van de wijk Hoogstede-Klingelbeek een oeroud stenen kruis graag weer in de wijk terug willen hebben. Dat kruis met de datum 24 december 1570 erin gebeiteld raakte zoek na het opruimen van oorlogspuin -met name fraaie ornamenten van verwoeste panden- dat bij het Gemeentemuseum lag opgeslagen. Het stenen kruis was in 1939 geschonken aan het Gemeentemuseum.

De datum op het kruis verwijst naar een moord die op die dag plaatsvond nabij de Utrechtseweg. Het kruis stond ongeveer daar waar nu de Rosandeflat staat.

Het tegelijk met het opruimen van het puin bij het museum verdwenen stenen kruis werd na een lange zoektocht door Arnhemmer en voormalig fotograaf van het Gemeentearchief Henk Eggink uiteindelijk gevonden in de tuin van Het Arsenaal in Doesburg.

Vandaag werd de eerste stap gezet voor de terugkeer van het stenen kruis naar Arnhem. Met een bijeenkomst in en bij Het Arsenaal werd het kruis uitgegraven, officieel overgedragen aan de wijkvereniging, en gereed gemaakt voor transport naar Arnhem. Daar zal eerst worden bekeken of er restauratiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Daarna zal het stenen kruis weer in de wijk worden geplaatst. Waar dat dan precies zal zijn moet nog worden bepaald.

------------------------------------------------

Fase één van de terugkeer van Het Stenen Kruis van Klingelbeek: Loes van der Meijs, burgemeester van Doesburg en wethouder Bob Roelofs van Arnhem graven het gezamenlijk uit, na een korte informele ceremonie.

Uitgraven van het Stenen Kruis van Klingelbeek

» » Lees meer over het Stenen Kruis op deze pagina.

Inheemse plantentuinVoor de zomer hebben Astrid Boerkamp en Marieke Kleinhuis van contact gezocht met de Heijenoordschool om te kijken of wer van de Onderwijstuin een echte inheemse planten- en bloementuin gemaakt kan worden. De school is daar erg enthousiast over, maar heeft daarbij wel hulp nodig.
Biodiversiteit GroenWestArnhem is op zoek naar mensen die hen willen helpen bij het inrichten en onderhouden van de Onderwijstuin. Het gaat hierbij alleen om de inheemse plantentuin; het onderhoud van de moestuin wordt door de school gedaan met hulp van ouders. Kennis over inheemse planten is niet vereist, maar je kunt natuurlijk zeker ook kennis opdoen die je vervolgens weer in je eigen tuin kunt toepassen.
De tijdsinvestering zal niet heel hoog zijn: zo'n 2-3 dagdelen per jaar met elkaar in de tuin aan het werk. Misschien incidenteel nog eens een uurtje hier of daar, afhankelijk van hoe een en ander verloopt.
Binnenkort wordt er een eerste bijeenkomst belegd, om de ideeën en mogelijkheden te bespreken. Heb je interesse, stuur dan even een e-mail.